sierpnia 03, 2010

jajka zapiekane


proste w wykonaniu, efektowne śniadanie :)


Składniki (na 4 kokilki):
  • 4 jajka ( w temperaturze pokojowej)
  • masło do wysmarowania foremek
  • mała papryka
  • zioła do przybrania 
  • sól, pieprz
  • grzanki / tosty
Wykonanie:
Piec nagrzać do 1709 C. Foremki wysmarować masłem zostawiając ok. centymetra u góry. Posypać solą i pieprzem, rozsypać papryczkę pokrojoną na małe kawałki, delikatnie wbić jajko. Posypać ziołami. Formę wyłożyć pergaminem, wstawić do niej kokilki, wlać wrzącą wodę do wysokości połowy foremek. Piec około 10 minut. Białko powinno być ścięte, żółtko lekko płynne. Podawać z grzankami/tostami.

Brak komentarzy: