sierpnia 28, 2010

zupa z soczewicą curry z zasmażaną cebulką


rozgrzewająca zupa z serii "Zupy z kuchennej półeczki" 

Składniki:
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, drobno poszatkowana
  • 1 duży por, pokrojony w plasterki (biała część)
  • 1 duża marchew, starta
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 łyżeczki pasty chilli
  •  1/2 łyżeczki imbiru świeżo startego lub pasty imbirowej
  • 1/2 łyżeczki garam masala lub chilli w proszku
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/8 łyżeczki kurkumy
  • 1,2 l wody
  • 250 g czerwonej lub żółtej soczewicy
  • sól, pieprz 
  • do dekoracji: czerwona cebula, olej do smażenia
Wykonanie:
W garnku ustawionym na średnim ogniu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, dusić około 5 minut, mieszając. Dodać marchew, czosnek, plasterki pora, dusić 2 minuty, mieszając. Dodać pastę chilli, imbir, garam masala (lub curry), kminek, kurkumę ; wymieszać. 
Soczewicę przebrać, opłukać, odcedzić. Dodać do zupy, całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 35 minut na małym ogniu do miękkości warzyw, mieszając od czasu do czasu. Zupę lekko ostudzić, rozdrobnić tłuczkiem a puree lub użyć malaksera (wtedy należy odsączyć, rozdrobnić pozostałą masę i połączyć z odcedzonym płynem). 
Przelać do garnka i podgrzać na średnim ogniu. doprawić solą i pieprzem. 
  • Cebula do dekoracji: wlać olej na patelnię do wysokości 1 cm, rozgrzać by olej zaczął parować. Dodać 1/3 część cebuli, smażyć do uzyskania złotobrązowej barwy. Wyjąć cebulę łyżką cedzakową   rozłożyć na papierowym ręczniku i odsączyć.

Brak komentarzy: