rozgrzewająca zupa z serii "Zupy z kuchennej półeczki"
Składniki:
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, drobno poszatkowana
- 1 duży por, pokrojony w plasterki (biała część)
- 1 duża marchew, starta
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 łyżeczki pasty chilli
- 1/2 łyżeczki imbiru świeżo startego lub pasty imbirowej
- 1/2 łyżeczki garam masala lub chilli w proszku
- 1/4 łyżeczki kminku
- 1/8 łyżeczki kurkumy
- 1,2 l wody
- 250 g czerwonej lub żółtej soczewicy
- sól, pieprz
- do dekoracji: czerwona cebula, olej do smażenia
Wykonanie:
W garnku ustawionym na średnim ogniu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, dusić około 5 minut, mieszając. Dodać marchew, czosnek, plasterki pora, dusić 2 minuty, mieszając. Dodać pastę chilli, imbir, garam masala (lub curry), kminek, kurkumę ; wymieszać.
Soczewicę przebrać, opłukać, odcedzić. Dodać do zupy, całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 35 minut na małym ogniu do miękkości warzyw, mieszając od czasu do czasu. Zupę lekko ostudzić, rozdrobnić tłuczkiem a puree lub użyć malaksera (wtedy należy odsączyć, rozdrobnić pozostałą masę i połączyć z odcedzonym płynem).
Przelać do garnka i podgrzać na średnim ogniu. doprawić solą i pieprzem.
- Cebula do dekoracji: wlać olej na patelnię do wysokości 1 cm, rozgrzać by olej zaczął parować. Dodać 1/3 część cebuli, smażyć do uzyskania złotobrązowej barwy. Wyjąć cebulę łyżką cedzakową rozłożyć na papierowym ręczniku i odsączyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz