moje pierwsze podejście do tzw. ciasta warzywnego. Nieskomplikowany przepis, jednak radzę uważać na sposób wyrabiania/pieczenia gdyż łatwo o zakalec.Zmiksowane warzywa można podgotować i ja następnym razem tak zrobię. Ciasto jest wilgotne i ma specyficzny smak z nutą goryczki. Przepis pochodzi z tej strony
Składniki:
- 4 białka
- 150 g dyni zmiksowanej/w płynnej postaci (w oryginale wyciśnięty sok)
- 4 marchewki zmiksowane/w płynnej postaci (w oryginale wyciśnięty sok)
- 1/2 szklanki oleju kukurydzianego
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki (w oryginale mąki już z proszkiem, zrobiłam wg zaleceń z tej strony)
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- odrobina goździków zmielonych lub przyprawy korzennej
- odrobina imbiru
- starta skórka z cytryny
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 170 °C. Ubijamy białka dodając szczyptę soli. Odstawiamy. W sokowirówce wyciskamy dynię i marchew (z braku onego zmiksowałam w robocie z odrobiną wody), powinno wyjść w sumie około szklanki "soku". W misce mieszamy "sok" z warzyw, oliwę, skórkę z cytryny, cukier, mieszamy; dodajemy przyprawy i dobrze mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy, uważając, żeby nie opadły. Wlewamy ciasto do formy (np. do babki), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut. Jeżeli zauważymy, że ciasto zbytnio się przypieka, z wierzchu przykrywamy folią aluminiową.
Ciasto bierze udział w akcji Festiwal dyni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz