października 25, 2010

ciasto dyniowo marchewkowe


moje pierwsze podejście do tzw. ciasta warzywnego. Nieskomplikowany przepis, jednak radzę uważać na sposób wyrabiania/pieczenia gdyż łatwo o zakalec.Zmiksowane warzywa można podgotować i ja następnym razem tak zrobię. Ciasto jest wilgotne i ma specyficzny smak z nutą goryczki. Przepis pochodzi z tej strony 


Składniki:
  • 4 białka
  • 150 g dyni zmiksowanej/w płynnej postaci (w oryginale wyciśnięty sok)
  • 4 marchewki zmiksowane/w płynnej postaci (w oryginale wyciśnięty sok)
  • 1/2 szklanki oleju kukurydzianego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki (w oryginale mąki już z proszkiem, zrobiłam wg zaleceń z tej strony)
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • odrobina goździków zmielonych lub przyprawy korzennej
  • odrobina imbiru
  • starta skórka z cytryny
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 170 °C. Ubijamy białka dodając szczyptę soli. Odstawiamy. W sokowirówce wyciskamy dynię i marchew (z braku onego zmiksowałam w robocie z odrobiną wody), powinno wyjść w sumie około szklanki "soku". W misce mieszamy "sok" z warzyw, oliwę, skórkę z cytryny, cukier, mieszamy; dodajemy przyprawy i dobrze mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy, uważając, żeby nie opadły. Wlewamy ciasto do formy (np. do babki), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut. Jeżeli zauważymy, że ciasto zbytnio się przypieka, z wierzchu przykrywamy folią aluminiową.


Ciasto bierze udział w akcji Festiwal dyni

Brak komentarzy: