krem z pieczarek bez miksowania składników, czyli nietypowo i wykwintnie; ważne, żeby użyte pieczarki były małe i "zamknięte"; przepis pochodzi z książki E. Aszkiewicz, polecam !
Składniki (na 8 porcji):
- 70 dag małych pieczarek, dokładnie umytych, osuszonych
- duża cebula, rozbita w malakserze/mikserze na drobniutkie kawałeczki
- 2 l esencjonalnego rosołu z kurczaka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mleka
- szklanka śmietany kremowej
- posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę zasmażamy na maśle do zeszklenia. Wrzucamy pieczarki często mieszamy, chwile zasmażamy (aż nabiorą złocistej barwy), zalewamy 2 szklankami rosołu, gotujemy około 20 minut do miękkości pieczarek. W czasie gotowania można lekko doprawić, wedle uznania. Dodajemy pozostały rosół, zagotowujemy; mąkę łączymy z zimnym mlekiem i mieszamy aby nie było grudek, dodajemy do zupy i ponownie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, łączymy ze śmietaną (lekko ubitą trzepaczką, albo widelcem). Krem podajemy gorący, posypany natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz