ziemniaki zapiekane bez wcześniejszego gotowania czyli minimum wysiłku, za to z jakim efektem! Smakują najlepiej od razu po upieczeniu, z dodatkiem pikantnego sosu (grzybowego, pieczarkowego, myśliwskiego) lub jajecznicą na boczku i sezonową surówką; przepis E. Aszkiewicz
Składniki (4 porcje):
- 8-10 dużych ziemniaków(ok. 1 kilograma), utartych na tarce o drobnych oczkach, odsączonych (mają być prawie suche)
- 2 duże cebule, drobno posiekane
- 2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki kminku
- 3 łyżki gorącego, niezrumienionego masła
- tłuszcz do wysmarowania formy (na babkę)
Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik (piekłam w 200 °C). Do ziemniaków dodajemy jajka, cebulę i czosnek, mąkę, przyprawy, całość delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy; polewamy obficie ciepłym masłem, wstawiamy do piekarnika na 30- 55 minut (piekłam godzinę). Podajemy gorącą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz