października 30, 2010

babka z ziemniaków


ziemniaki zapiekane bez wcześniejszego gotowania czyli minimum wysiłku, za to z jakim efektem! Smakują najlepiej od razu po upieczeniu, z dodatkiem pikantnego sosu (grzybowego, pieczarkowego, myśliwskiego) lub jajecznicą na boczku i sezonową surówką; przepis E. Aszkiewicz


 Składniki (4 porcje): 
  • 8-10 dużych ziemniaków(ok. 1 kilograma), utartych na tarce o drobnych oczkach, odsączonych (mają być prawie suche)
  • 2 duże cebule, drobno posiekane
  • 2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 łyżki gorącego, niezrumienionego masła
  • tłuszcz do wysmarowania formy (na babkę)
Wykonanie:
 Nastawiamy piekarnik (piekłam w 200 °C). Do ziemniaków dodajemy jajka, cebulę i czosnek, mąkę, przyprawy, całość delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy; polewamy obficie ciepłym masłem, wstawiamy do piekarnika na 30- 55 minut (piekłam godzinę). Podajemy gorącą.

Brak komentarzy: