października 31, 2010

zupa pomarańczowo-dyniowa


przepis włoski na zupę z dyni o kremowej konsystencji; pomarańcza dodaje tutaj szczególnego smaku


Składniki (dla 4-6 osób):
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 kg dyni obranej i pokrojonej w dużą kostkę
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego, podgrzanego
  • sok i skórka starta z jednej pomarańczy
  • 3 łyżki świeżego tymianku (dałam suszony)
  • sól, pieprz
  • 150 ml mleka (pełnego)
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę, dusić około 3 minut aż będzie miękka. Dodać czosnek i dynię, dusić przez 2 minuty stale mieszając. Wlać bulion, sok z pomarańczy, dołożyć otartą skórkę i 2 łyżki tymianku, podgrzewać około 20 minut aż dynia zmięknie. Po tym czasie zupę zmiksować na puree, doprawić solą i pieprzem. Zmiksowaną wlać do garnka i rozprowadzić mlekiem. Całość podgrzewać 2-3 minuty, nie gotować. Podawać ze świeżym chlebem.


zupa bierze udział w akcji Festiwal Dyni

Brak komentarzy: