surowa dynia w kolejnej surówkowej odsłonie wg E. Aszkiewicz; lekko kwaskowata i bardzo orzeźwiająca
Składniki:
- 20 dag dyni, obranej ze skórki, startej na tarce o dużych oczkach
- duże jabłko, obrane ze skórki, pozbawione pestek, pokrojone na cienkie paseczki (nie ścieramy na tarce bo rozrzedzi sałatkę)
- duży, twardy pomidor, obrany ze skórki i wydrążony z pestek, obrany na drobne kawałeczki
- 1/2 szklanki dietetycznego majonezu
- sok z całej cytryny
- cukier puder
- sól, pieprz,
- kopiasta łyżka posiekanego koperku
Wykonanie:
Do salaterki dodajemy majonez, sok z cytryny, łyżeczkę cukru pudru; mieszamy. Dodajemy pomidor i dynię; mieszamy. Dodajemy jabłko, całość łączymy, posypujemy koperkiem.
surówka bierze udział w akcji Festiwal Dyni
2 komentarze:
Składniki są bardzo intrygujące...
Ale sposób podania podoba mi się jeszcze bardziej :)
niezmiernie apetyczna.
podoba mi się ;]
Prześlij komentarz