października 27, 2010

zupa z dyni ekspresowa


Eksploatuję dynię i testuję nowe przepisy, szczęśliwie jeszcze z pozytywnym skutkiem :) Kolejna odsłona zupy z dyni, może nie tak rewelacyjna jak poprzednia (bułgarska), chociaż bardzo smaczna. Ekspresowa w wykonaniu, ujmująca w prostocie. Przepis z B. Markuza" Zupy".  

Składniki:
  • 50 dag dyni, obranej, oczyszczonej z pestek, pokrojonej w kostkę
  • łyżeczka margaryny
  • łyżeczka masła
  • 1l esencjonalnego rosołu
  • sól, cukier do smaku
Wykonanie:
 Dynię ugotować w niewielkiej ilości wody, dodając margarynę, posolić. Gdy dynia będzie zupełnie miękka, zmiksować lub przetrzeć przez sito, wlać rosół, posolić, dodać szczyptę cukru. Dodac surowe masło, podawać z grzankami.



zupa bierze udział w akcji Festiwal Dyni

Brak komentarzy: