Eksploatuję dynię i testuję nowe przepisy, szczęśliwie jeszcze z pozytywnym skutkiem :) Kolejna odsłona zupy z dyni, może nie tak rewelacyjna jak poprzednia (bułgarska), chociaż bardzo smaczna. Ekspresowa w wykonaniu, ujmująca w prostocie. Przepis z B. Markuza" Zupy".
Składniki:
- 50 dag dyni, obranej, oczyszczonej z pestek, pokrojonej w kostkę
- łyżeczka margaryny
- łyżeczka masła
- 1l esencjonalnego rosołu
- sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Dynię ugotować w niewielkiej ilości wody, dodając margarynę, posolić. Gdy dynia będzie zupełnie miękka, zmiksować lub przetrzeć przez sito, wlać rosół, posolić, dodać szczyptę cukru. Dodac surowe masło, podawać z grzankami.
zupa bierze udział w akcji Festiwal Dyni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz