października 27, 2010

surówka z dyni


 lekko kwaskowata surówka z dyni z majonezem, polecam ! Przepis z książki E. Aszkiewicz "Kuchnia Polska". W oryginale z rodzynkami, jednak wciąż nie jestem do nich przekonana ;)

Składniki:
  • 30 dag dojrzałej dyni, utartej na tarce z dużymi otworami
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • [rodzynki, zalane i wymoczone w koniaku/winiaku]
  • 10 śliwek węgierek (bez pestek), pokrojonych w paseczki
  • 3/4 szklanki dietetycznego majonezu
  • sok z cytryny
  • cukier puder
  •  sól, biały pieprz
  • garść migdałów , sparzonych i obranych z łupinek, niezbyt drobno posiekanych
Wykonanie:
[opcjonalnie rodzynki zalewamy koniakiem, odstawiamy] Dynię oprószamy cukrem pudrem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone śliwki [ewentualnie dodajemy rodzynki], majonez i przyprawy, mieszamy, odkładamy w chłodne miejsce na 20 minut. Podajemy posypana migdałami.  


surówka bierze udział w akcji Festiwal Dyni

2 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

zdecydowanie dla mnie!
uwielbiam takie niebanalne suróweczki.

Robert Gutowski pisze...

Fajne! dynia na surowo...