lekko kwaskowata surówka z dyni z majonezem, polecam ! Przepis z książki E. Aszkiewicz "Kuchnia Polska". W oryginale z rodzynkami, jednak wciąż nie jestem do nich przekonana ;)
Składniki:
- 30 dag dojrzałej dyni, utartej na tarce z dużymi otworami
- 2 łyżki nasion słonecznika
- [rodzynki, zalane i wymoczone w koniaku/winiaku]
- 10 śliwek węgierek (bez pestek), pokrojonych w paseczki
- 3/4 szklanki dietetycznego majonezu
- sok z cytryny
- cukier puder
- sól, biały pieprz
- garść migdałów , sparzonych i obranych z łupinek, niezbyt drobno posiekanych
Wykonanie:
[opcjonalnie rodzynki zalewamy koniakiem, odstawiamy] Dynię oprószamy cukrem pudrem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone śliwki [ewentualnie dodajemy rodzynki], majonez i przyprawy, mieszamy, odkładamy w chłodne miejsce na 20 minut. Podajemy posypana migdałami.
surówka bierze udział w akcji Festiwal Dyni
2 komentarze:
zdecydowanie dla mnie!
uwielbiam takie niebanalne suróweczki.
Fajne! dynia na surowo...
Prześlij komentarz