chleb z orzechami o słodkawym posmaku, pachnący cynamonem; najlepiej smakuje z samym masłem, dobrze komponuje się z dżemem lub marmoladą, przepis pochodzi z książki "365 recetas de pan"
Składniki:
- 350 g mąki pszennej (dałam typ 650)
- 1,5 łyżeczki soli
- 225 g mąki pszennej razowej
- 7 g (opakowanie) suchych drożdży
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta przyprawy korzennej
- ok. 300 ml letniej wody
- 200 g orzechów, rozdrobnionych
- odrobina mleka do posmarowania chleba
Wykonanie:
Przesianą mąkę pszenną wymieszać z solą, drożdżami i mąką pszenną razową; wlać letnią wodę, wymieszać. Wyłożyć masę na blat oprószony mąką i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (u mnie 10 minut). Uformować kulę, włożyć do miski wysmarowanej odrobiną oleju, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości.
Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką, dodać 140 g orzechów i wyrabiać aż do równomiernego rozdzielenia orzechów. Uformować kulę lub nadać kształt bochenka i umieścić na blasze, uprzednio posmarowanej tłuszczem (umieściłam na blasze wyłożonej silikonową matą). Odstawić na 45 minut lub do podwojenia objętości.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 °C. Posmarować wierzch chleba mlekiem i posypać pozostałymi orzechami. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 °C. Piec jeszcze 20-25 minut do zbrązowienia skórki (postukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk). Studzić na kratce.
4 komentarze:
Świetny! I ten cynamonowy akcent... To to, co lubię!
urokliwy bochenek. szczególnie na wierzchu.
Z cynamonen chleba nie pieklam, ale podoba mi sie pomysl!:)
Piękny chlebek!
Prześlij komentarz