dzisiaj przy okazji gimnastykowania się przy pieczeniu chleba miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś nieskomplikowanego przepisu na treściwą zupę. Wybór padł na kalafiorową, tym bardziej, że w przepisie mogłam wykorzystać zalegające w domu orzechy włoskie.
jest gęsta, ma kremową konsystencję, bez dodatku śmietany, polecana dla amatorów raczej łagodnych smaków.
Składniki (na 4 osoby):
- 1 średni kalafior
- 1 cebula, posiekana
- 450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (można dodać więcej, w zależności od wielkości kalafiora)
- 450 ml mleka
- 3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
- sól, pieprz
- papryka w proszku i posiekane orzechy do przybrania (opcjonalnie)
Kalafior umyć, podzielić na "różyczki", umieścić w garnku, dodać posiekaną cebulę, zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 15 minut aż kalafior będzie miękki. Dodać mleko i posiekane orzechy. Zmiksować blenderem/mikserem. Doprawić do smaku solą i pieprzem; ponownie doprowadzić do wrzenia.
2 komentarze:
Fajne połączenie smaków
Ooo bardzo fajny przepis :) Do wypróbowania koniecznie!
Prześlij komentarz