brzmi niedorzecznie ? a jednak efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Kolorowa, znakomita przekąska. Chrupkom można nadawać dowolne kształty i zamiast buraczków można użyć innych warzyw; na kolejny ogień pójdzie wersja ze szpinakiem i parmezanem - z czego zdam relacje wkrótce; ekspresowe w przygotowaniu!
przepis pochodzi z książki "Vademecum domowego wypieku pieczywa" Goran Soderin, George Strachal polecam !
przepis pochodzi z książki "Vademecum domowego wypieku pieczywa" Goran Soderin, George Strachal polecam !
Składniki:
- 10 g drożdży świeżych
- 100 ml ciepłej wody
- 100 ml ugotowanych i zmiksowanych buraków (dałam 100 gram chociaż wiem, że nie taki jest przelicznik)
- łyżeczka soli morskiej
- 400 g mąki pszennej chlebowej
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w wodzie i wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto (u mnie kilka minut) i odstawić na 15 minut, by odpoczęło. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 °C.
Rozwałkować ciasto na jak najcieńsze placki na posypanym mąką blacie (polecam cieńsze niż moje). Wyciąć dowolne kształty.
Położyć na suchej blasze (kładłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia), posmarować wodą i posypać np. ziarnem słonecznika, sezamu, dyni etc. Odstawić na kilka minut, następnie włożyć do piekarnika i piec około 10minut (u mnie 15).
Po upieczeniu położyć na metalowej kratce i pozostawić do ostygnięcia i przeschnięcia.
8 komentarzy:
Bardzo fajny pomysł na chrupki :) A buraczki dodają im i zdrowia i urody jednocześnie :) Pozdrawiam!
Codziennie odkrywam, jakim uniwersalnym warzywem jest burak o_O Można go dosłownie wszędzie wcisnąć i wszędzie smakuje dobrze!
ale obłęd ;]
pomysł rewelacja.
Niesamowite buraczkowe chrupki!Wyglądają ślicznie.
Komarka: Twój komentarz u mnie to wielki zaszczyt :)
Arven, Karmelitk-ka, Amber: dziękuję :)
Na pewno wypróbuję!
Bardzo pomysłowy przepis, wygląda pysznie ....
Pozdrawiam :) www.mojeciacho.blox.pl
Świetne! Zrobię ze szpinakiem :D
Prześlij komentarz