listopada 19, 2010

sałatka ze szpiankiem, jabłkiem i cheddarem

sałatka szpinakowa z ostrym sosem


Składniki :
     na sos
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
  • około 450 g szpinaku
  • 2 jabłka, pokrojone w plastry i skropione odrobiną soku z cytryny
  • 1/3 szklanki migdałów
  • szklanka sera cheddar, pokrojonego w paseczki
Wykonanie :
Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki na 15 minut. Składniki sałatki wymieszać, przed podaniem polać sosem.

Brak komentarzy: