listopada 19, 2010

kokardki ze szpinakiem


kokardki ze szpinakiem; ta lekka i urokliwa potrawa konsystencją przypomina gęsta zupę, ale też można potraktować ją jako danie jednogarnkowe; bardzo smaczne, polecam!
całkowity czas przygotowania to 30 minut
przepis znaleziony w książce "Descubra la pasta"

Składniki (4-5 osób):
  •  250 g makaronu kokardki (u mnie mini kokardki)
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 50 g masła
  • 1,5 litra bulionu z kury
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  •  
  • ser (parmezan/gruyere) do posypania, starty na tarce
Wykonanie :
Ugotować szpinak w odrobinie wody, lekko osolonej (zalewam wrzątkiem, obgotowuję kilka minut). Szpinak odsączyć, poszatkować na drobne kawałki; wymieszać z masłem, odstawić. Osobno roztrzepać w miseczce jajka dodając odrobinę soli i 2 łyżeczki startego sera. Połączyć szpinak z jajkami, dobrze wymieszać, odstawić. 
W dość sporym garnku doprowadzić do wrzenia bulion; wrzucać porcjami makaron, dodać szpinak wymieszany z jajkiem i dobrze wymieszać całość. Gotować do momentu aż makaron będzie al dente (wg instrukcji podanej na opakowaniu). Podawać z posypanym serem.

5 komentarzy:

Ewam pisze...

Takie proste szybkie danie,a jaki raj dla podniebienia....

asieja pisze...

na gęsto najpyszniej.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Absolutnie pięknie wygląda, w dodatku ma wszystko co bardzo lubię - będę gotować!!!! Pozdrawiam:)

Karmel-itka. pisze...

wygląda rewelacyjnie.
dostanę porcyjkę? już tak kusi!
nie można się oprzec!

Panna Malwinna pisze...

pyszności nam tu serwujesz. aj taki makaronik to musi być coś pysznego;)