jeszcze jedna wersja chleba dyniowego i chyba najlepsza pośród tych kilku wypróbowanych. Drożdżowy, wspaniały wypiek. Świetnie smakuje nawet z samym masłem. W zamierzeniu kokarda na wierzchu miała być bardziej wypukła ;) Przepis pochodzi z książki "Panes y Bollería".
Polecam !
czas przygotowania: 35 minut + 2 h wyrastania, pieczenie: 40 minut
Składniki:
- torebka drożdży suchych(7g)
- 1/4 szklanki płynu pozostałego po ugotowaniu dyni lub wody
- 4-4,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej
- 1 szklanka pure z dyni (około 300 g surowej)
- 1 łyżeczka soli
- 1/4-1/2 szklanki płynu pozostałego po gotowaniu dyni lub wody dodatkowo
- 1 jajko, roztrzepane widelcem
- 2 łyżeczki wody dodatkowo
- pestki dyni (obrane) do dekoracji
Wykonanie:
Natłuścić formę o średnicy 20 cm i wyłożyć dno formy papierem do pieczenia. Wymieszać drożdże w płynie pozostałym po gotowaniu dyni/wodzie, odstawić na około 5 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Dodać dynię (pure), wymieszane drożdże i 1/4 płynu/wody (dodatkowo). Wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ręką (wciąż w misce) do uzyskania lekko klejącej masy. Dodać odrobinę płynu/wody jeśli ciasto jest zbyt suche (w zależności od wilgotności pure z dyni).
Wyłożyć na blat oprószony mąką i wyrabiać około 10 minut do uzyskania elastycznej, jednolitej masy. Wyłożyć do natłuszczonej miski i posmarować wierzch oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać jeszcze około 1 minuty. Z ciasta oderwać kawałek wielkości piłki do golfa i zrolować na pasek ok. 35 cm długości, na środku "przepleść" aby uzyskać węzeł. Resztę ciasta wyłożyć do formy. Na wierzch ciasta położyć węzeł. Posmarować cały wierzch odrobiną wody. Przykryć folią i odstawić na ok. 1 godzinę (ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy).
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 (gaz 190) °C.
Wierzch wyrośniętego ciasta posmarować jakiem wymieszanym z 2 łyżeczkami wody. Posypać ziarnami dyni.
Piec 20 minut, następnie zredukować temperaturę do 180 °C. Piec jeszcze 20 minut lub do zrumienienia. Jeśli chleb za bardzo się przypieka-przykryć folią aluminiową na ostatnie 10 minut pieczenia.
Studzić na kratce. Można przechowywać do 3 dni; nadaje się do zamrażania.
4 komentarze:
Przepiękny! Mam takie zapasy dyni, że nawet kilka takich chlebów starczy - zrobię na pewno:)
Pozdrawiam!
Zachwycają mnie Twoje wypieki, ciągle mam w planach chlebek z pesto i myślę , że w czwartek w końcu zrobię bo jade do mamy ( a Połówek ma dietę więc nie zje). oj kusisz cudownie!
chętnie bym skosztowała
wyglada bardzo apetycznie i z checia by sprobowala:)
Prześlij komentarz