grudnia 05, 2010


skandynawski razowiec z "Domowej piekarni" M. Zielińskiej. Prosty w przygotowaniu. Na zaczyn mieszamy mąkę, zakwas i wodę, odstawiamy na 24 h, następnego dnia dodajemy resztę składników, mieszamy, wykładamy do formy, czekamy aż urośnie i pieczemy. W porównaniu z resztą razowców, które piekłam, ten wydaje się być jednym z łatwiejszych do wykonania.  Z podanego przepisu wychodzi 1 bochenek o wadze ok. 1100 g.


podaję za autorką przepisu:

przygotowanie zaczynu – 24 godziny
wyrabianie – 5 minut
wyrastanie uformowanego chleba – 3 - 5 godzin
pieczenie – 1 godzina


Składniki:

na zaczyn:
  • 50g żytniego zakwasu
  • 250g maki żytniej grubej 2000 (najlepiej cale ziarna świeżo zmielone)
  • 100g maki pszennej typ 550
  • ok. 200g letniej wody
Zakwas wymieszać z wodą, obydwa gatunki maki wymieszać i połączyć z zakwasem. lekko przykryć i pozostawić do przefermentowania na 24 godziny. Jeśli mąka zawiera dużo otrąb, można dodać więcej wody niż w przepisie.

na ciasto chlebowe:
  • 600g cały zaczyn jw.
  • 300g mąka żytnia razowa typ 2000
  • 150g – 170g wody (w zależności do wilgotności mąki)
  • 1,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Do przefermentowanego zaczynu dodawać kolejno wodę, mąkę i sól. Całość wymieszać, nie zagniatać długo, tylko do dobrego połączenia składników.
Wyłożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami mniej więcej do ¾ jej wysokości. (piekę w formie wyłożonej papierem do pieczenia). Szczelnie przykryć (p. wilgotną ściereczką i dodatkowo folią) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 3-5 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy (u mnie rosło 4 godziny).
Po wyrośnięciu powierzchnie chleba naciąć lub nakłuć w kilku miejscach i posmarować wodą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C ok. 1 godzinę. Chleb powinien być ciemno brązowy.

1 komentarz:

Amber pisze...

Pycha! Wygląda dostojnie.Przepisy Mirabbelki są niezawodne.
Pozdrawiam!