stycznia 10, 2011

chleb borodinsky

smaczny chleb o lekko słodkawym posmaku, kolejny już z przepisu Tatter. Z przepisu wychodzi 1 bochenek / foremka. 

Składniki: 

  • 540 g zakwasu żytniego razowego (150%) 
  • 380 g mąki żytniej jasnej (u mnie typ 720)
  • 8 soli morskiej
  • 160 g letniej wody
  • 35 g molasy
  • 20 g słodu
  • 7 g mielonej kolendry
  • 5 g całych nasion kolendry
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Bardzo lepkie i dość rzadkie ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą z oliwek i posypanej całymi ziarnami kolendry chlebowej foremki (ciasto wypełnia nieco ponad polowe foremki). Przykryć naoliwioną folią przezroczystą i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełnia już prawie całą foremkę, nagrzać piec do 230 C. Posypać wierzch chleba ziarenkami kolendry. Piec przez 15 min w 230C, później zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec kolejne 40 min.

Brak komentarzy: