smaczny chleb o lekko słodkawym posmaku, kolejny już z przepisu Tatter. Z przepisu wychodzi 1 bochenek / foremka.
Składniki:
- 540 g zakwasu żytniego razowego (150%)
- 380 g mąki żytniej jasnej (u mnie typ 720)
- 8 soli morskiej
- 160 g letniej wody
- 35 g molasy
- 20 g słodu
- 7 g mielonej kolendry
- 5 g całych nasion kolendry
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Bardzo lepkie i dość rzadkie ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą z oliwek i posypanej całymi ziarnami kolendry chlebowej foremki (ciasto wypełnia nieco ponad polowe foremki). Przykryć naoliwioną folią przezroczystą i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełnia już prawie całą foremkę, nagrzać piec do 230 C. Posypać wierzch chleba ziarenkami kolendry. Piec przez 15 min w 230C, później zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec kolejne 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz