stycznia 10, 2011

sałatka makaronowa z rukolą, suszonymi pomidorami i serem feta

bardzo orzeźwiająca (co niekoniecznie jest pożądane przy obecnej aurze;), sycąca sałatka z makaronem. Można podawać na ciepło lub na zimno, zgodnie z preferencjami, również jako danie główne. Zamiast rukoli można użyć listków szpinaku.

 
Składniki:
  • 450 g makaronu muszelki lub podobnego, mniejszego  
  • ok. 120 gram rukoli, umytej, pozbawionej ogonków (większe listki porwać na mniejsze kawałki)
  • ok. 170 g sera feta, w kawałeczkach/pokrojonego na kawałki
  • kilkanaście do 20 oliwek, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • około 8 suszonych pomidorów, odsączonych z oleju, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • listki bazylii do dekoracji (około 10)

Wykonanie:
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. W dużej misce wymieszać resztę składników, dodać przyprawy, makaron (letni lub zimny). Całość wymieszać,udekorować bazylią. źródło

2 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

rukolę kocham, suszone pomidory uwielbiam- jak najbardziej moje smaki, tylko fetę podmieniam na tofu;)

slooowfood pisze...

Bardzo podobają mi się Twoje przepisy dlatego też chciałabym nominować Cię do Liebster Blog Award.