lutego 28, 2011

bułki na zakwasie

smaczne i zdrowe bułki z użyciem zakwasu, przepis pochodzi z pracowni wypieków
Składniki:
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej (używam takiej z pełnego przemiału, może to być też mąka pszenna razowa)
  • 170-200 g wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży (lub suszonych)
  • 2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie)

Wykonanie:
Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól, miód i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Kiedy ciasto jest wyrośnięte, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 4 cm odstępy.
Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić i piec ok. 12 minut - do zrumienienia. Studzić na kuchennej kratce.


2 komentarze:

iis111 pisze...

a wlasie myslalam o tym ze bede musiala kiedys zrobic swoje pierwsze bulki na zakwasie. Zapisze sobie przepis i zrobie przy najblizszej okazji:)

kulinarne-smaki pisze...

wspaniale wyglądają, idealne śniadanko