smaczne i zdrowe bułki z użyciem zakwasu, przepis pochodzi z pracowni wypieków
Składniki:
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej (używam takiej z pełnego przemiału, może to być też mąka pszenna razowa)
- 170-200 g wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżych drożdży (lub suszonych)
- 2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie)
Wykonanie:
Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól, miód i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Kiedy ciasto jest wyrośnięte, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 4 cm odstępy.
Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić i piec ok. 12 minut - do zrumienienia. Studzić na kuchennej kratce.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Kiedy ciasto jest wyrośnięte, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 4 cm odstępy.
Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić i piec ok. 12 minut - do zrumienienia. Studzić na kuchennej kratce.
2 komentarze:
a wlasie myslalam o tym ze bede musiala kiedys zrobic swoje pierwsze bulki na zakwasie. Zapisze sobie przepis i zrobie przy najblizszej okazji:)
wspaniale wyglądają, idealne śniadanko
Prześlij komentarz