lutego 28, 2011

focaccia z oliwkami i ziołami

włoski chlebek, focaccia, może stać się całym posiłkiem. Najlepiej podawać letnią, jako przekąskę do sałatki, zupy lub na przekąskę do drinków. Najsmaczniejsza jest w dniu wypieku. Przed podaniem należy ją podpiec przez 0 minut w 150 °C. Można zamrozić na ok. 3 miesiące. Przepis z "Encyklopedii wypieków i pieczenia"


Składniki:
  • 25 g drożdży
  • 400 ml wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml posiekanych ziół (bazylia, rozmaryn, tymianek, dowolnie)
  • ok. 1 litra mąki pszennej
  • 30 sztuk oliwek bez pestek - 15 zielonych, 15 czarnych
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól gruboziarnista



Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miski, zalać mała ilością letniej wody i wymieszać, aż się rozpuszczą. Dodać resztę wody, oliwę, sól, zioła i prawie całą mąkę. Wyrobić ciasto (wyrabiałam ręcznie, można w maszynie), aż będzie odchodzić od brzegów miski. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Oliwki grubo posiekać. Ciasto rozpłaszczyć na nasmarowanej/wyłożonej papierem blasze do pieczenia(30x40 cm). Zrobić palcem w cieście małe wgłębienia. We wgłębieniach umieścić oliwki, posmarować ciasto oliwą i posypać gruboziarnistą solą.  
W tym czasie nastawić piec do 250 °C.
Piec przez 15 minut. Zostawić do ostygnięcia na kratce do pieczenia. 

3 komentarze:

kulinarne-smaki pisze...

Wspaniały przepis już go zapisałam Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości go wykorzystam :)

Panna Malwinna pisze...

nigdy nie robiłam. pewnego dnia zapewne się skuszę na taką focaccie;)

Edward Krzysztof pisze...

Miałem problem jakie pieczywo podać na letnią kolację i już mam problem z głowy.Kiedyś piekłem te "chlebki",potem mi jakoś umknęły z pamięci.Warto czasami poszperać.Dziękuję.Christopher