lutego 28, 2011

zupa z czerwonej papryki z chili

pyszna, rozgrzewająca i baaaardzo ostra zupa z czerwonej papryki z dodatkiem chili


Składniki:
  • duży strąk czerwonej papryki (około 230gram), oczyszczonej z nasion, posiekanej
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 zielona chili, posiekana
  • 300 ml pasty pomidorowej
  • 60 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki bazylii, posiekanej
  • bazylia do dekoracji



Wykonanie:
Do dużego garnka wrzucić paprykę, cebulę, czosnek i chili. Dodać pastę pomidorową, bulion warzywny i zagotować, intensywnie mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20minut, aż papryka zmięknie. Odcedzić, oddzielnie odłożyć warzywa i odstawić wywar. Warzywa przetrzeć przez sito, przeciskając tylna strona łyżki (można też zmiksować całość do uzyskania gładkiej konsystencji); puree z warzyw połączyć  wywarem. 
Dodać bazylię i podgrzać.

3 komentarze:

Maggie pisze...

No i masz: zakochalam sie w zupie. Przepieknie wyglada!

kulinarne-smaki pisze...

ale soczysta czerwień Też się w niej zakochałam Pysznie wygląda

Panna Malwinna pisze...

pięknie wygląda ten kolor zupki;) prawdziwie ognista;)