pyszna, rozgrzewająca i baaaardzo ostra zupa z czerwonej papryki z dodatkiem chili
Składniki:
- duży strąk czerwonej papryki (około 230gram), oczyszczonej z nasion, posiekanej
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 zielona chili, posiekana
- 300 ml pasty pomidorowej
- 60 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki bazylii, posiekanej
- bazylia do dekoracji
Wykonanie:
Do dużego garnka wrzucić paprykę, cebulę, czosnek i chili. Dodać pastę pomidorową, bulion warzywny i zagotować, intensywnie mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20minut, aż papryka zmięknie. Odcedzić, oddzielnie odłożyć warzywa i odstawić wywar. Warzywa przetrzeć przez sito, przeciskając tylna strona łyżki (można też zmiksować całość do uzyskania gładkiej konsystencji); puree z warzyw połączyć wywarem.
Dodać bazylię i podgrzać.
3 komentarze:
No i masz: zakochalam sie w zupie. Przepieknie wyglada!
ale soczysta czerwień Też się w niej zakochałam Pysznie wygląda
pięknie wygląda ten kolor zupki;) prawdziwie ognista;)
Prześlij komentarz