maja 30, 2011

spaghetti tetrazzini / spaghetti zapiekane z kurczakiem i grzybami


To danie jest naprawdę doskonałe. Na pewno głównie za sprawą mięsa z udek z kurczaka. Sycąca, pyszna potrawa. Lekko kleista, pachnąca grzybami. Największy problem sprawiło mi "obieranie" udek z kurczaka, ale zapewniam, że warto się poświęcić. Zamiennik w postaci mięsa z piersi kurczaka może zepsuć efekt. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera.

Składniki:
  • 20 g suszonych prawdziwków (dodałam więcej) 
  • oliwa z oliwek
  • 4 udka kurczaka bez kości i skóry, pokrojone w kostkę
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, 
  • 2 ząbki czosnku, pokrajane na cienkie plasterki
  • 350g mieszanych, pokrojonych świeżych grzybów
  • 200 ml białego wina 
  • 500 g spaghetti 
  • 500 ml kremówki 
  • 200 g parmezanu, startego 
  • listki świeżej bazylii
 
Wykonanie: 
Rozgrzać piekarnik do 220 °C. Suszone prawdziwki zalać wrzątkiem w takiej ilości, żeby grzyby były przykryte. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić na oliwie. Osączyć prawdziwki (zachowując wodę w której się moczyły) i wrzucić do rondla razem z czosnkiem i świeżymi grzybami. Wlać wino oraz wodę z moczenia grzybów i zmniejszyć ogień pod rondlem. Dusić na małym ogniu do czasu aż kawałki kurczaka będą miękkie a wino częściowo wyparuje. 
ugotować spaghetti, do rondla z kurczakiem wlać śmietanę, zagotować i zdjąć z ognia. Przypraw dobrze solą i czarnym pieprzem. Do gotowego śmietankowego sosu wrzucić spaghetti i starannie wymieszać,. Dodać 3/4 parmezanu i całą bazylię, wymieszać całość. 
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać połową pozostałego sera i wstawić do piekarnika do czasu aż ser się zarumieni.
Skropić oliwą i posypać resztką sera.

10 komentarzy:

isa pisze...

boskie danie

kulinarne-smaki pisze...

dawno nie jadłam makaronowego dania Uświadomiłam sobie że czas to nadrobić

Kamila pisze...

Bardzo apetyczne danko!

jadalnepijalne pisze...

Ostatnio próbowałem jakiegoś dania z filetami z udek, ale szczerze mówiąc wolę piersi z kurczaka. Ale może egzemplarze były nieudane.

Maggie pisze...

Wyglada swietnie! Zapisuje na przyszlosc, bo takie dania to ja lubie. A zeby sie nie meczyc z obieraniem, kupie filety z kurzych ud :)

andzia-35 pisze...

Przepysznie wygląda!

tu-tusia pisze...

To musi być pyszne. Przepis do wypróbowania :)

hania-kasia pisze...

Wygląda bardzo apetycznie.

Bernadeta pisze...

kazdy zapiekany makaron to super danie, twoje wyglada bardzo apetycznie.

Anonimowy pisze...

w "oryginalnym" przepisie (takim włoskim) dodaje się jeszcze majeranek, oregano i bazylię (suszone w stosunku 2/1/1) i seler naciowy