maja 31, 2011

zupa ziemniaczana wykwintna


aksamitna zupa ziemniaczana z dodatkiem pieczarek. Przepis z książki B. Markuza. 

Przepis:
  • 400 g ziemniaków
  • duża porcja włoszczyzny
  • 1 i 1/2 litra rosołu (drobiowego/wołowego)
  • 150 g pieczarek
  • łyżka masła
  • surowe żółtko
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietanki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokrajać w drobną kostkę. Podobnie postąpić z włoszczyzną. Zalać wszystko gorącym rosołem i gotować, aż jarzyny będą miękkie, następnie zmiksować (lub przetrzeć przez sito i połączyć z wywarem). Pieczarki pokrajać na cienkie plasterki, udusić pod przykryciem na maśle i dodać do zupy. Osolić, przyprawić szczypta utartej gałki muszkatołowej i pieprzem. Przed podaniem zupę "zaciągnąć' surowym żółtkiem rozmieszanym ze śmietanką, podgrzać nie gotując, posypać drobno posiekana nacią pietruszki.

Brak komentarzy: