maja 15, 2011

zupa szpinakowa z rozmarynem

zachęcam do wypróbowania tego przepisu nawet najbardziej zagorzałych antyfanów szpinaku. Zupa jest przepyszna, a domownik, który wcześniej był przeciwnikiem tej szlachetnej rośliny zjadł oną nawet z dokładką w liczbie 2 ;) Wcześniej znienawidzony szpinak stał się inspiracją do samodzielnego przyrządzenia kolejnej wersji szpinakowej, ale o tym w innym poście :)



Składniki (4 osoby):
  • 3,5 łyżki masła
  • około 120 gram cebuli, drobno poszatkowanej
  • 150 gram ziemniaków, pokrojonych w kosteczkę
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 szklanki bulionu warzywnego /z  kurczaka lub wody
  • 2 szklanki mieszanki : 1/4 śmietany plus 3/4 mleka
  • 350 g szpinaku, po oderwaniu łodyżek, poszatkowanego
  • łyżka listków świeżego rozmarynu, posiekanego
  • 2 łyżki śmietanki do zabielenia
  • rozmaryn do przybrania
Wykonanie:
Rozgrzać masło w garnku o grubym dnie, dodać cebulę i ziemniaki, wymieszać, posypać solą i pieprzem, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 10 minut.
Dodać bulion, mieszkankę śmietany i mleka, a następnie gotować około 5 minut lub do czasu kiedy ziemniaki będą miękkie.Dodać szpinak i zagotować. Gotować 2-3 minuty (ważne, żeby szpinak nie był rozgotowany). Dodać rozmaryn i zmiksować zupę. Podawać w gorących miseczkach. Przybrać rozmarynem i dodać śmietankę.

2 komentarze:

kasandraa6 pisze...

śliczna i na pewno smaczna :-) a u mnie dziś też szpinak

nat. pisze...

Ślicznie podana zupka! Naprawdę apetycznie wygląda :)