maja 15, 2011

zupa z ciecierzycy

dawno mnie nie było, co jednak wcale nie oznacza, że przestałam udzielać się kulinarnie :) Z małego poślizgu w updeatowaniu zrobił się nieelegancki bezruch na stronie, więc tym postem rozpoczynam nadrabianie zaległości. Inauguruję powrót orientalną zupą z ciecierzycy o łagodnym smaku. Orzeźwiająca i pożywna, w wersji dla nie-wegetarian. Przepis pochodzi z książki Biruty Markuzy.




Składniki:
  • szklanka ciecierzycy
  • 3/4 szklanki pokrajanej w kostkę zielonej papryki
  • szklanka cebuli, posiekanej
  • pół szklanki pokrajanego w kostkę chudego wędzonego boczku 
  • szczypta chili
  • szczypta oregano
  • sól,pieprz
  • 4 szklanki wody

 Wykonanie:
Ciecierzycę zalać dwoma szklankami ciepłej wody, odstawić na pół godziny, po czym przelać do rondla, dodać wszystkie składniki i resztę wody. Gotować na małym ogniu przez 30 minut.  



Brak komentarzy: