września 18, 2011

tagliatelle ze szpinakiem, serkiem mascarpone i parmezanem

Szpinakowo :) Lubię szpinak, zwłaszcza w takich nieskomplikowanych daniach naprędce. Makaron w tej postaci ma jedwabista konsystencję i smakuje wybornie. Tutaj z dodatkiem mascarpone. Przepis znaleziony u J. Olivera.


Składniki:
  • 500 g makaronu tagliatelle (wstążki) lub spaghetti
  • oliwa
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
  • 1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 400 g świeżego szpinaku, dokładnie wymytego, drobno pokrojonego
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 garście świeżo zmielonego parmezanu

Wykonanie:
Zgotować wodę na makaron, wrzucić i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzać patelnię lub wok, skropić oliwą, dodać masło, czosnek i gałkę. Kiedy masło się stopi, wrzucić szpinak. Po 5 minutach przywiędnie i stanie się ciemny. Płyn w większości wyparuje. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, serek mascarpone i małą łyżkę wazową wody, w której gotuje się makaron. Wolno zagotować sos i ponownie przyprawić.
Odcedzić makaron pozostawiając trochę wody. Wymieszać z sosem szpinakowym. Dodać parmezan i jeszcze raz wszystko wymieszać. Dodać trochę wody z gotowania i wymieszać.

2 komentarze:

alucha pisze...

Kolejny świetny przepis! Przepadam za makaronami, szpinakami i czosnkami :P. Pozycja koniecznie do wykonania ;)

kuchenny bałagan pisze...

Ale apetycznie! Na pewno wypróbuję, bo uwielbiam szpinak i czosnek i mogę je jeść pod każdą postacią :)