sierpnia 28, 2010

hiszpańska zupa pomidorowa z czosnkowymi grzankami


rozgrzewająca, bardzo aromatyczna zupa, polecam


Składniki:
  • 4 łyzki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana, 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 zielona papryka, posiekana
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 450 g pomidorów, posiekanych
  • 225 g bułki paryskiej (dodałam bagietkę), pokrojonej w kostkę
  • 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)

             grzanki czosnkowe:
  • 4 kromki chleba ciabatta lub bagietki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbkiczosnku, zmiażdżone
  • 25 g startego sera cheddar
  • chilli w proszku do posypania
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i paprykę; dusić ok 2-3 minuty. Dodać chilli, pomidory, dusić do zgęstnienia. Mieszając dodać bułkę, wlać bulion. gotować jeszcze ooło 15 minut, aż zupa uzyska gładką konsystencję. 
      chleb czosnkowy: kromki bułki / bagietki opiec w opiekaczu/grillu, wierzchnie strony skropić oliwą, posmarować czosnkiem, posypać serem, znów opiekać kilka minut, posypać chilli, podawać z zupą.

2 komentarze:

Tengo un horno y sé cómo usarlo pisze...

Me encantan las fotos de la preparación, en las sartenes. El colorido es espectacular.
Un beso.

albahaca pisze...

gracias. En original se llama "Sopa española de tomates con tostadas de ajo" (la traducción es mía):) Es muy muy rica. Dentro de poco haré una versión española de este blog. un beso