Składniki:
- owoce do wyboru: 4 śliwki bez pestek / 2 jabłka / morele / brzoskwinie / mango etc.
- odrobina zmielonego imbiru
- 600 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru (przesianego przez sitko)
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 75 g brązowego cukru
Wykonanie:
Pokrojone owoce włożyć do rondelka, zalać 2 łyżkami wody, gotować ok. 10 minut aż zmiękną, ale nie będą rozgotowane; odstawić do ostygnięcia, dodać imbir. Przełożyć owoce (najlepiej łyżką cedzakową) na dno płaskiego naczynia do zapiekania. Jogurt grecki wymiesza,c z cukrem pudrem i aromatem, łyżką wyłożyć na owoce, całkowicie pokrywając masą jogurtową. Posypać brązowym cukrem, opiekać w gorącym piekarniku przez 3-4 min. aż cukier się rozpuści. Chłodzić w lodówce przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz