to jest jedna z ciekawszych i smaczniejszych propozycji podania owoców morza. Szafran, najdroższą przyprawę świata (dla pozyskania 1 kg nitek szafranu potrzeba około 170 000 kwiatów) można kupić na "alledrogo" i tam wychodzi zdecydowanie najtaniej.
Przepis pochodzi z książki Marty Gessler "Kuchnia Marty. Kolory smaków". Zaskakujący ciekawy smak, polecam!
Składniki:
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 1/2 łyżeczki szafranu (słupki)
- 500 g makaronu (dowolny kształt)
- 1 łyżka oliwy Extra Virgin
- 750 g krewetek
- 125 g masła
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- skórka posiekana z 1/2 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 dymki, posiekane
- 125 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
Wykonanie:
Wino podgrzewać z szafranem do zmniejszenia objętości o połowę. Zdjąć z ognia. Ugotować makaron i odstawić w ciepłe miejsce. Na oliwie usmażyć krewetki z dodatkiem 25 g masła, do miękkości. Przełożyć na talerz. Do tłuszczu po krewetkach włożyć resztę masła, czosnek i trzymać na ogniu około 3 min. Dodać wino z szafranem, skórkę i sok z cytryny, dymkę oraz bulion. Gotować około 2 min. Dodać krewetki. Podawać na makaronie posypanym szczypiorkiem.
2 komentarze:
Oh qué fotos!
gracias :) un beso
Prześlij komentarz