września 19, 2010

szafranowy makaron z krewetkami


to jest jedna z ciekawszych i smaczniejszych propozycji podania owoców morza. Szafran, najdroższą przyprawę świata (dla pozyskania 1 kg nitek szafranu potrzeba około 170 000 kwiatów) można kupić na "alledrogo" i tam wychodzi zdecydowanie najtaniej.  
Przepis pochodzi z książki Marty Gessler "Kuchnia Marty. Kolory smaków". Zaskakujący ciekawy smak, polecam!


Składniki:
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki szafranu (słupki)
  • 500 g makaronu (dowolny kształt)
  • 1 łyżka oliwy Extra Virgin
  • 750 g krewetek
  • 125 g masła
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • skórka posiekana z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 dymki, posiekane
  • 125 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
Wykonanie:
Wino podgrzewać z szafranem do zmniejszenia objętości o połowę. Zdjąć z ognia. Ugotować makaron i odstawić w ciepłe miejsce. Na oliwie usmażyć krewetki z dodatkiem 25 g masła, do miękkości. Przełożyć na talerz. Do tłuszczu po krewetkach włożyć resztę masła, czosnek i trzymać na ogniu około 3 min. Dodać wino z szafranem, skórkę i sok z cytryny, dymkę oraz bulion. Gotować około 2 min. Dodać krewetki. Podawać na makaronie posypanym szczypiorkiem.