sierpnia 05, 2010

zupa krem z cukinii


uwielbiam kremowe zupy, wszelakie gęściochy, nawet w lecie przy ciepłej aurze; ta jest pyszna, znaleziona tutaj, odrobinę zmodyfikowana przeze mnie


Składniki
  • około 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • duża cukinia (około 700 g), obrana i pokrojona na kawałki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • listek laurowy
  • sok z cytryny
  • 3-4 małe serki topione (śmietankowe, trójkąty)



Wykonanie:
Pieczarki usmażyć na oleju. Zdjąć z patelni i odłożyć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć czosnek i cebulę. Przełożyć do garnka, wrzucić cukinię i kilka plasterków pieczarek. Całość zalać bulionem. Wcisnąć trochę soku z cytryny. Włożyć listek laurowy, doprawić i gotować 15 minut. Wyjąć listek i zmiksować. Miksuję blenderem, przecieram łyżką drewnianą jeszcze dodatkowo przez sito.Dodać pokrojony serek i trzymając zupę na małym ogniu mieszać aż serek się rozpuści. Znowu miksuję.

Przed podaniem posypać odłożonymi pieczarkami.

Brak komentarzy: