września 20, 2010

chleb żytni niemiecki


pieczenie chleba wciąga :) kolejny chlebek z "Domowej piekarni" M. Zielińskiej

składniki do namoczenia:
  • 60 g otrąb żytnich
  • 100 g gorącej wody
W dniu poprzedzającym wypiek zalać otręby gorąca wodą, lekko przykryć, ostawić na 12-14 godzin. Otręby powinny być mokre, ewentualnie zwiększyć odpowiednio ilość wody tak aby całość była mokra.

składniki na zaczyn:
  • 30 g zakwasu żytniego
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 100 g wody
W dniu poprzedzającym wypiek do zakwasu dodać mąkę i wodę, składniki wymieszać, przykryć, odstawić na 12-14 godzin. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość a później lekko opaść.
składniki ciasta chlebowego:
  • 230 g przygotowanego wcześniej zaczynu + 160 namoczonych otrąb
  • 450 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 140 g mąki pszennej (dałam typ 750)
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • ok 200 g letniej wody
Wykonanie:
W dniu wypieku: suche składniki (mąkę, sól i kminek) wymieszać w misce, ogrzewać przez parę minut w piekarniku w temp. 100 °C z termoobiegiem. Wyjąć, dodać zaczyn, namoczone otręby i wodę. Całość dobrze wymieszać. Wyrabiać przez chwilę ciasto 9wyrabiałam około 7 minut ręcznie), powinno być niezbyt klejące i niezbyt ścisłe. Ciasto włożyć do miski, szczelnie przykryć, odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (3-5 godzin). Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, odgazować, kilkakrotnie naciskając, włożyć  do wyrośnięcia w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grubo otrębami lub mąką. Wierzch również posypać mąką, szczelnie okryć folią, aby jego powierzchnia nie wyschła. Ciasto powinno znów podwoić swoją objętość (3-5 godzin). Piekarnik nagrzać do temp. 230 °C, naparować za pomocą spryskiwacza (np. do kwiatków) , chleb naciąć lub nakłuć w kilku miejscach. Piec 25-40 minut do zbrązowienia skórki, wyjąć z formy, studzić na kratce. 


Brak komentarzy: