lekki i szybki w przygotowaniu deser na koniec lata, przepis z książki R. Wadey" Ryż"
Składniki:
- 10 dag krótkoziarnistego ryżu (najlepiej ryż tzw mleczny)
- 570 ml mleka
- skórka starta z 1 cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- 2 płaskie łyżki cukru (najlepiej cukier do wypieków, miałki)
- 2 brzoskwinie lub nektarynki, można też maliny, truskawki, banany etc.
- 15 dag twarożku typu fromage
- 3 płaskie łyżki cukru (najlepiej brązowego)
Wykonanie:
Ugotować ryż w mleku (ryż umyć, odcedzić, wlać mleko, wsypać ryż, doprowadzić do wrzenia, zamieszać gotować na małym ogniu około 25 minut); powinien być ugotowany na gęsto, ale może zostać nieco płynu. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, wymieszać, opcjonalnie można dodać gałkę muszkatołową. Ryż nałożyć do małych foremek (u mnie 4 kokilki).
Brzoskwinie podzielić na ćwiartki, pokroić w cienie plasterki; ułożyć na ryżu, pokryć warstwą twarożku, posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (u mnie 180 C) na kilka minut, aż cukier na wierzchu zbrązowieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz