września 20, 2010

ryż zapiekany na słodko


lekki i szybki w przygotowaniu deser na koniec lata, przepis z książki R. Wadey" Ryż"

Składniki:
  • 10 dag krótkoziarnistego ryżu (najlepiej ryż tzw mleczny)
  • 570 ml mleka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 2 płaskie łyżki cukru (najlepiej cukier do wypieków, miałki)
  • 2 brzoskwinie lub nektarynki, można też maliny, truskawki, banany etc.
  • 15 dag twarożku typu fromage
  • 3 płaskie łyżki cukru (najlepiej brązowego)


Wykonanie:
Ugotować ryż w mleku (ryż umyć, odcedzić, wlać mleko, wsypać ryż, doprowadzić do wrzenia, zamieszać  gotować na małym ogniu około 25 minut); powinien być ugotowany na gęsto, ale może zostać nieco płynu. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, wymieszać, opcjonalnie można dodać gałkę muszkatołową. Ryż nałożyć do małych foremek (u mnie 4 kokilki). 
Brzoskwinie podzielić na ćwiartki, pokroić w cienie plasterki; ułożyć na ryżu, pokryć warstwą twarożku, posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (u mnie 180 C) na kilka minut, aż cukier na wierzchu zbrązowieje. 
Podawać gorące lub zimne (wówczas schłodzić w lodówce przed podaniem).

Brak komentarzy: