września 20, 2010

zapiekana zupa śródziemnomorska z warzyw


pachnąca latem, gęsta zupa z kawałkami opiekanych warzyw, przepis pochodzi z "zupy z kuchennej półeczki"
 
Składniki: 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 700 g dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki, przekrojonych na połówki (u mnie odmiana lima)
  • 3 duże żółte papryki, przekrojone na połówki, oczyszczone z nasion
  • 3 cukinie, przekrojone na połówki
  • 1 mały bakłażan, przekrojony na pół
  • 4 ząbki czosnku, przekrojone na połówki
  • 2 cebule, pokrojone na 8 części 
  • szczypta tymianku
  • 125 ml słodkiej śmietany
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól pieprz 
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 190° C. Na blasze do pieczenia rozsmarować oliwę, rozłożyć warzywa, bakłażany i cukinię przekrojoną stroną, w luki między warzywami  powkładać cebule i czosnek; warzywa posmarować od wierzchu oliwą, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do piekarnika, piec około 35 min., bez przykrycia, aż brzegi warzyw zbrązowieją. Wyjąć miąższ z bakłażanów, zdjąć skórkę z papryki, włożyć razem do malaksera (miąższ i skórki) i nieco rozdrobnić, można również rozdrobnić nożem. Dodać bulion i rozdrobione warzywa do garnka, gotować na średnim ogniu około 20-30 minut, aż będą miękkie. Mieszając dodać śmietanę, gotować jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając. 

Brak komentarzy: