bardzo smaczna zupa z marchwi z nutą pomarańczy; przepis pochodzi z tej strony: tengounhorno...
Nie przepadam za kremem z marchewki czy nawet za samą marchwią gotowaną, ale to jest bardzo smaczne podejście alternatywne do tego warzywa; dodatkowo jest lekka Składniki (na 2 osoby):
- 1 średnia cebula, poszatkowana
- ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
- 1/2 łyżeczki kminku
- odrobina kolendry (wg gustu)
- sok z 1 dużej pomarańczy
- 600 ml bulionu warzywnego
- 400 gr marchewki, pokrojonej na małe kawałeczki (u mnie potraktowane robotem na tarce dużych oczkach)
- serek typu philadelphia
- sól, pieprz, oliwa
Wykonanie:
Rozgrzać oliwę w rondlu o grubym dnie, wrzucić cebulę z czosnkiem, podsmażyć do zażółcenia cebuli. Dodać curry i kminek (ewentualnie kolendrę) aż do uwolnienia zapachu. Dodać połowę soku z pomarańczy, gotować ok. 1 minuty. Dodać bulion, zagotować; dodać marchew. Gotować na małym ogniu około 20 minut do miękkości warzywa. Dodać resztę soku z pomarańczy i zmiksować (ja nie miksowałam, kawałki marchwi były wystarczająco małe). Dodać sól, pieprz; podawać z kleksem serka na wierzchu.
1 komentarz:
Um, qué rica, te ha quedado genial.
Me encantan las fotos (y que te animaras a probar la sopita).
un beso.
Prześlij komentarz