pomidorowa zawsze i w każdej postaci :) Dzisiaj w kolejnej odsłonie w wersji light, bez śmietany, bardzo prosta w wykonaniu. Przepis znaleziony na tej stronie. Pyszna, polecam
Składniki (dla 4 głodnych osób):
- 1 kg pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 czerwone cebule
- 1,5 litra bulionu (może być z kostki)
- pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- duże naczynie do zapiekania
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 °C. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Cebulę, pół pęczka natki drobno pokroić, czosnek zmiażdżyć; wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie sporej wielkości garnek rzymski), dodać oliwę z oliwek i piec przez około 20 minut lub do momentu gdy pomidory będą miękkie. Wlać bulion i piec przez kolejne 20 minut. Podzielić zupę na dwie części i jedną z nich zmiksować z pozostałą natką pietruszki (można zostawić odrobinę do posypania na talerzu), z powrotem połączyć. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz