października 30, 2010

sos pieczarkowy luksusowy


wspaniały sos pieczarkowy, superłatwy w wykonaniu, do podania od razu, raczej nie nadaje się do przechowywania i odgrzewania,  z przepisu "Kuchnia Polska" E. Aszkiewicz.


Składniki (6 porcji):
  • 30 dam małych pieczarek (ważne, żeby były małe!), opłukanych, obsuszonych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki mleka
  • szklanka gęstej śmietany
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Pieczarki podsmażamy na maśle, około 5 minut, często potrząsając rondlem, do równomiernego zrumienienia. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu jeszcze około 5 minut. W mleku rozprowadzamy mąkę, tak aby nie było grudek, łączymy ze śmietaną, lekko ubijamy i zalewamy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem, trzymamy na ogniu około 3 minut (nie dłużej) tak by mąka straciła smak surowizny. Podajemy od razu.

Brak komentarzy: