Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (u mnie wieprzowe)
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 3/4 szklanki rosołu (może być z kostki)
- cebula, pokrojona na drobne kawałeczki
- jajko
- białko
- kopiasta łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 kopiaste łyżki utartego żółtego sera
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- szczypta (dosłownie koniec noża) chilli
- olej
- mąka krupczatka do panierowania
- szklanka gęstej śmietany
- szklanka soku pomidorowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki rosołu
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- sól, pieprz, tymianek
Wykonanie:
Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem, dodajemy zeszkloną na tłuszczu cebulę, jajko, białko, szczypiorek, żółty ser, przyprawy, mięso mielone. Mieszamy składniki, wyrabiamy mięsną masę, dzielimy na 12 równych części. Formujemy klopsiki, oprószamy mąką krupczatką, wstawiamy do lodówki na około 1/2 h.
W tym czasie przygotowujemy sos: koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w letnim rosole, dodajemy sok pomidorowy, posiekany czosnek, śmietanę i przyprawy. Mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Wychłodzone klopsiki smażymy na patelni na gorącym głębokim tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podsmażone przekładamy do natłuszczonej formy do zapiekania i zalewamy sosem.
Zapiekamy około 15 - 20 minut (u mnie 20 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz