października 30, 2010

omlet z pomidorami i bazylią


śniadaniowa propozycja jajeczno-pomidorowo-bazyliowa :)  omlet zawiajny


Składniki (2 osoby):
  • 6 jajek
  • 2 średnie pomidory, sparzonych (zalanych wrzątkiem), następnie obranych ze skórki i wydrążonych z pestek
  • 6 listków bazylii, posiekanych
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Obrane i wypestkowane pomidory kroimy na małe kawałeczki; na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pomidory, dusimy około 20 minut na bardzo małym ogniu, pod koniec dodajemy sól i pieprz. Jajka wbijamy do miseczki(po 3 na omlet), rozbijamy widelcem; na patelni telonowej i średnicy około 20 cm rozgrzewamy odrobinę masła, wlewamy omlet w ten sposób aby rozpłynął się po całym dnie patelni, zgarniamy widelcem brzegi omletu do środka. Smażymy krótko z jednej strony, zgarniamy jeden brzeg i zawijamy do połowy, kładziemy pomidory, dodajemy posiekana bazylię i ponownie zawijamy. 

Brak komentarzy: