października 21, 2010

piersi drobiowe zapiekane z pesto, mozzarellą i pomidorem


proste w wykonaniu danie o intensywnym smaku i aromacie; przepis podpatrzony kiedyś w tv. Niespecjalnie przepadam za pesto, jednak to danie wygrywa u mojej 2 połówki w rankingu dań drobiowych, stąd też przyrządzone naprędce okazjonalnie, ku uciesze wyżej wspomnianego ;) polecam dla zabieganych jako szybkie danie dla gości

Składniki (3-4 osób):
  • 4-6 piersi drobiowych (pojedynczych)
  • słoiczek zielonego pesto
  • 2 opakowania mozzarelli, pokrojone w plastry
  • 2 duże pomidory
  • sól, pieprz
  • olej do wysmarowania formy
Wykonanie:
Piersi umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć z obu stron, odstawić na 15 minut. Nagrzać piekarnik do 190°C. Piersi posmarować pesto z dwóch stron - po łyżeczce na każdą stronę. Wstawić do piekarnika na 20 minut (w żaroodpornej formie wysmarowanej tłuszczem). W tym czasie pomidory zalać wrzątkiem, odczekać minutę, zalać zimną wodą, obrać ze skórki, wydrążyć pestki; pokroić na grubsze plastry.
Po 20 minutach wyjąć piersi z piekarnika, położyć na każdej po 2 plastry pomidora, na to plastry mozzarelli. Zapiekać jeszcze około 10 minut, aż ser się rozpuści.

Brak komentarzy: