października 21, 2010

zupa selerowa z serem pleśniowym


zupa z selera naciowego z serem pleśniowym z przepisów "z kuchennej półeczki". Polecam szczególnie lubiącym wyraziste smaki.


Składniki (dla 3,4 osób):
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 4 duże łodygi selera naciowego drobno posiekane
  • 1 duża marchew, drobno posiekana
  • 4 łodyżki tymianku (dałam suszone)
  • 1 l bulionu drobiowego / warzywnego
  • 1 listek laurowy
  • 125 śmietany kremówki
  • 150 gram sera stilton/cheddar/gorgonzola/pleśniowy (dałam "Lazur"), pokruszonego
  •  gałka muszkatołowa
  •  sól, pieprz 
Wykonanie: 
W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę, dusić około 3 minut aż cebula będzie miękka.Dodać seler i marchew, dusić jeszcze 3 minuty. Wlać bulion, dodać tymianek, wrzucić listek laurowy, gotować około 25 minut pod przykryciem. 
Zupę lekko ostudzić, przelać przez sito, zmiksować blenderem (w robocie) warzywa [ewentualnie rozbić warzywa tłuczkiem], dodać zmiksowane warzywa do odcedzonego płynu, przelać całość z powrotem do garnka. Mieszając dodać śmietanę i podgotować jeszcze około 5 minut na średnim ogniu. Stopniowo dodawać ser, stale mieszając. Zupę zdjąć z gazu, dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz do smaku.

Brak komentarzy: