zupa z selera naciowego z serem pleśniowym z przepisów "z kuchennej półeczki". Polecam szczególnie lubiącym wyraziste smaki.
Składniki (dla 3,4 osób):
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 4 duże łodygi selera naciowego drobno posiekane
- 1 duża marchew, drobno posiekana
- 4 łodyżki tymianku (dałam suszone)
- 1 l bulionu drobiowego / warzywnego
- 1 listek laurowy
- 125 śmietany kremówki
- 150 gram sera stilton/cheddar/gorgonzola/pleśniowy (dałam "Lazur"), pokruszonego
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Wykonanie:
W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę, dusić około 3 minut aż cebula będzie miękka.Dodać seler i marchew, dusić jeszcze 3 minuty. Wlać bulion, dodać tymianek, wrzucić listek laurowy, gotować około 25 minut pod przykryciem.
Zupę lekko ostudzić, przelać przez sito, zmiksować blenderem (w robocie) warzywa [ewentualnie rozbić warzywa tłuczkiem], dodać zmiksowane warzywa do odcedzonego płynu, przelać całość z powrotem do garnka. Mieszając dodać śmietanę i podgotować jeszcze około 5 minut na średnim ogniu. Stopniowo dodawać ser, stale mieszając. Zupę zdjąć z gazu, dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz