listopada 16, 2010

chleb wiejski z orzechami


 tym razem skusiłam się na chleb z kawałkami orzechów i posiekaną natką pietruszki; ładnie brzmi i pięknie pachnie:) zachowuje świeżość do kilku dni; kolejny wspaniały przepis z książki                                 "365 Recetas de Pan"

 
z przepisu wychodzą dwa średniej wielkości bochenki, polecam !

 
Składniki:
  • 700 g mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 140 g orzechów, grubo posiekanych
  • 3 łyżki zielonej pietruszki, posiekanej
  • 450 ml letniej wody
  • 25 g masła
Wykonanie:
Wymieszać w misce mąkę z solą, dodać masło, wymieszać; dodać drożdże, posiekane orzechy i pietruszkę, wymieszać. Dolać wodę i mieszać aż do uzyskania jednolitej masy.
Wyłożyć masę na blat oprószony mąką. Wyrabiać aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy (u mnie około 8 minut. Uformować kulę, ulokować w misce wysmarowanej olejem i odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.  
Wyłożyć masę na blat oprószony mąką, podzielić na 2 części i uformować okrągłe bochenki; Wyłożyć uformowane bochenki na blasze do pieczenia wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Odstawić na 30 minut lub do podwojenia objętości. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 °C. 
Oprószyć bochenki odrobiną mąki; zrobić nacięcie na kształt kwadratu/prostokąta; wstawić do piekarnika i po 10 minutach obniżyć temperaturę do 190 °C. Dopiekać jeszcze około 20-25 minut aż do zarumienienia. Studzić na metalowej kratce.


3 komentarze:

EVE pisze...

pięknie wyszły Ci te bochenki!
a jakie cudowne dziurki ma ta kromka!
z wielką ochotą pochwyciłabym taką, posmarowała masłem i delektowała się tym wspaniałym smakiem domowego chleba :)

Gosia pisze...

Ale chlebuś - wprost czuć, jak pachnie!

asieja pisze...

niesamowicie urokliwy bochenek.