listopada 08, 2010

ciasto dyniowe / bułki dyniowe


to ciasto (w efekcie końcowym forma przypomina bardziej ciasto niż bułki) jest niebezpiecznie smaczne :) je się odrywając kawałki; połączenie puree z dyni, cynamonu i orzechów - wspaniały przepis, znaleziony na tej stronie

Składniki:
ciasto/masa:
  • 1 opakowanie suchych drożdży (2 i 1/4 łyżeczki)
  • 1/4 filiżanki ciepłej wody
  • 3/4 filiżanki puree z dyni
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 filiżanki stopionej margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2,5 filiżanki mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3/4 filiżanki mąki
  • 1 łyżka oleju
nadzienie:
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki schłodzonej margaryny
  • 1/3 filiżanki orzechów włoskich, posiekanych
lukier:
  • 3/4 filiżanki cukru pudru
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać suche drożdże, ciepłą wodę, odstawiamy na 5 minut. Następnie dodać dynię, mleko, stopioną margarynę i cukier. Lekko wymieszać. Dodać 2,3 filiżanki mąki, sól, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir i mieszać ręcznie bądź mikserem aż ciasto nie będzie gładkie.
Ciasto wyrobić na podsypanej mąką stolnicy. Do wyrobienia ciasta użyć 3/4 filiżanki mąki. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie i lekko klejące. Wyrabiać ok. 10 minut. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut lub do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasto przygnieść dłonią i odstawić na 5 minut.
W tym czasie wymieszać cukier biały i brązowy z cynamonem, mąką i margaryną. Widelcem wyrobić nadzienie aż do uzyskania kruszonki.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30x25 cm. Rozprowadzić nadzienie równomiernie po całej powierzchni ciasta i posypać  posiekanymi orzechami. Następnie zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku (jak roladę). Kroić na 3 cm kawałki. Ułożyć  w  okrągłej formie o średnicy ok. 23-24 cm. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do podwojenia objętości.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 190oC. Piec ok. 20 minut do przyrumienienia. Studzić na kratce. Z cukru pudru, wody i ekstraktu waniliowego przyrządzić lukier, polać nim ostygnięte ciasto.

3 komentarze:

turlaczek pisze...

Niesamowite :). Na zdjęciu przypomina jedną z moich ulubionych drożdżówek, ale wnętrze ma znacznie bogatsze.

Anonimowy pisze...

czy puree z dyni juz ugotowanej czy jeszcze surowej??

bazyliowo pisze...

Anonimowy: puree z dyni ugotowanej/upieczonej :)