to ciasto (w efekcie końcowym forma przypomina bardziej ciasto niż bułki) jest niebezpiecznie smaczne :) je się odrywając kawałki; połączenie puree z dyni, cynamonu i orzechów - wspaniały przepis, znaleziony na tej stronie
Składniki:
ciasto/masa:
- 1 opakowanie suchych drożdży (2 i 1/4 łyżeczki)
- 1/4 filiżanki ciepłej wody
- 3/4 filiżanki puree z dyni
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 filiżanki stopionej margaryny
- 1 łyżka cukru
- 2,5 filiżanki mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 3/4 filiżanki mąki
- 1 łyżka oleju
nadzienie:
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki mąki
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki schłodzonej margaryny
- 1/3 filiżanki orzechów włoskich, posiekanych
lukier:
- 3/4 filiżanki cukru pudru
- 1 łyżka ciepłej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać suche drożdże, ciepłą wodę, odstawiamy na 5 minut. Następnie dodać dynię, mleko, stopioną margarynę i cukier. Lekko wymieszać. Dodać 2,3 filiżanki mąki, sól, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir i mieszać ręcznie bądź mikserem aż ciasto nie będzie gładkie.
Ciasto wyrobić na podsypanej mąką stolnicy. Do wyrobienia ciasta użyć 3/4 filiżanki mąki. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie i lekko klejące. Wyrabiać ok. 10 minut. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut lub do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasto przygnieść dłonią i odstawić na 5 minut.
W tym czasie wymieszać cukier biały i brązowy z cynamonem, mąką i margaryną. Widelcem wyrobić nadzienie aż do uzyskania kruszonki.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30x25 cm. Rozprowadzić nadzienie równomiernie po całej powierzchni ciasta i posypać posiekanymi orzechami. Następnie zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku (jak roladę). Kroić na 3 cm kawałki. Ułożyć w okrągłej formie o średnicy ok. 23-24 cm. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do podwojenia objętości.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 190oC. Piec ok. 20 minut do przyrumienienia. Studzić na kratce. Z cukru pudru, wody i ekstraktu waniliowego przyrządzić lukier, polać nim ostygnięte ciasto.
3 komentarze:
Niesamowite :). Na zdjęciu przypomina jedną z moich ulubionych drożdżówek, ale wnętrze ma znacznie bogatsze.
czy puree z dyni juz ugotowanej czy jeszcze surowej??
Anonimowy: puree z dyni ugotowanej/upieczonej :)
Prześlij komentarz