listopada 07, 2010

clafoutis z brzoskwiniami

francuski odpowiednik puddingu - Clafoutis, tym razem z brzoskwiniami. W wersji jesiennej znakomicie sprawdzają się owoce z puszki. Wspaniale smakuje z lodami waniliowymi. Przepis Jamiego Olivera.

Składniki (6 porcji):
  • 3 duże jajka, roztrzepane
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 5 łyżek drobnego cukru trzcinowego
  • 450 ml mleka
  • 1 cała gałka muszkatołowa 
  • 50 g masła
  • 1 puszka brzoskwiń (400 g)
  • (lody waniliowe)
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 °C. Do miski z roztrzepanymi jajkami dodać mąkę, sól i 3 łyżki cukru. Dokładnie wymieszać, odstawić. W rondelku podgrzać mleko, letnie wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Zetrzeć 1/.4 gałki muszkatołowej. Płytkie naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie rozłożyć połówki brzoskwiń (wcześniej dobrze odsączonych). Wierzch posypać kawałeczkami masła. 
Wstawić do piekarnika na ok 30 minut. Piec aż jajka się zetną, ale ciasto nie będzie jeszcze zbyt zwarte. Po wyjęciu posypać resztką cukru trzcinowego.

4 komentarze:

Arvén pisze...

Mam ochotę zrobić ten deser (?) już od dłuższego czasu...lubię brzoskwinie w każdej postaci! :)

Karmel-itka. pisze...

mam ochotę. porwac ten deser.
mmm...

piegusek1976 pisze...

wow piękny deser :) pozdrawiam

asieja pisze...

jest piękne. i takie słoneczne.