listopada 07, 2010

zupa z zapiekanych pomidorów z makaronem


zupa bardzo prosta w wykonaniu; warzywa zapiekamy w piekarniku, następnie gotujemy kilka minut, miksujemy i gotowe. 



Składniki (2-3 osoby):
  • 450 g dojrzałych pomidorów, przepołowionych
  • 1 strąk dużej, czerwonej papryki, oczyszczonej z nasion, podzielonej na ćwiartki
  • 1 duża czerwona cebula, podzielona na ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku, nieobrane
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
  • szczypta cukru
  • filiżanka makaronu (drobnego, do zupy)
  • sól, pieprz
  • liście świeżej bazylii
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 190 °C. Wyłożyć pomidory, paprykę, cebulę, czosnek w dużej formie / blasze do zapiekania i skropić oliwą z oliwek. Zapiekać 30-40 minut obracając kilka razy podczas pieczenia, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować wszystkie warzywa w robocie kuchennym/mikserze/blenderze, dodając szklankę bulionu. Przelać przez sito. Dodać resztę bulionu, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się zupy wrzucić makaron i gotować około 8 minut ( w zależności od czasu podanego na opakowaniu). Doprawić solą i pieprzem, podawać z listkami bazylii.

1 komentarz:

Panna Malwinna pisze...

genialne jak dla mnie;) uwielbiam takie aromatyczne i pełne smaku zupki.