kokardki ze szpinakiem; ta lekka i urokliwa potrawa konsystencją przypomina gęsta zupę, ale też można potraktować ją jako danie jednogarnkowe; bardzo smaczne, polecam!
całkowity czas przygotowania to 30 minut
przepis znaleziony w książce "Descubra la pasta"
Składniki (4-5 osób):
- 250 g makaronu kokardki (u mnie mini kokardki)
- 250 g świeżego szpinaku
- 50 g masła
- 1,5 litra bulionu z kury
- 2 jajka
- sól, pieprz
- ser (parmezan/gruyere) do posypania, starty na tarce
Wykonanie :
Ugotować szpinak w odrobinie wody, lekko osolonej (zalewam wrzątkiem, obgotowuję kilka minut). Szpinak odsączyć, poszatkować na drobne kawałki; wymieszać z masłem, odstawić. Osobno roztrzepać w miseczce jajka dodając odrobinę soli i 2 łyżeczki startego sera. Połączyć szpinak z jajkami, dobrze wymieszać, odstawić.
W dość sporym garnku doprowadzić do wrzenia bulion; wrzucać porcjami makaron, dodać szpinak wymieszany z jajkiem i dobrze wymieszać całość. Gotować do momentu aż makaron będzie al dente (wg instrukcji podanej na opakowaniu). Podawać z posypanym serem.
5 komentarzy:
Takie proste szybkie danie,a jaki raj dla podniebienia....
na gęsto najpyszniej.
Absolutnie pięknie wygląda, w dodatku ma wszystko co bardzo lubię - będę gotować!!!! Pozdrawiam:)
wygląda rewelacyjnie.
dostanę porcyjkę? już tak kusi!
nie można się oprzec!
pyszności nam tu serwujesz. aj taki makaronik to musi być coś pysznego;)
Prześlij komentarz