ciepła sałatka, która znakomicie komponuje się z pieczonym kurczakiem/indykiem
Składniki (4 osoby):
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- około 800 g dyni, obranej, bez pestek, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
- sól, pieprz
- 2 małe cebule czerwone
- opakowanie pomidorków koktajlowych lub podobnych (mniejszych)
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
- 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 200 °C. Ułożyć dynię w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, (około 2 łyżek, resztę zostawić) posypać solą i pieprzem; zapiekać około 15-20 minut. Do dyni dodać pomidory i cebulę, zapiekać jeszcze ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić, wyłożyć warzywa do miski, dodać chili, ocet i pozostałą oliwę. delikatnie wymieszać, posypać pietruszką i szczypiorkiem. Podawać z pieczonym mięsem.
1 komentarz:
najbardziej kuszą mnie te pomidorki;)
Prześlij komentarz