listopada 26, 2010

sałatka z dyni na ciepło


ciepła sałatka, która znakomicie komponuje się z pieczonym kurczakiem/indykiem

Składniki (4 osoby):
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • około 800 g dyni, obranej, bez pestek, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • sól, pieprz
  • 2 małe cebule czerwone
  • opakowanie pomidorków koktajlowych lub podobnych (mniejszych)
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 200 °C. Ułożyć dynię w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, (około 2 łyżek, resztę zostawić) posypać solą i pieprzem; zapiekać około 15-20 minut. Do dyni dodać pomidory i cebulę, zapiekać jeszcze ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić, wyłożyć warzywa do miski, dodać chili, ocet i pozostałą oliwę. delikatnie wymieszać, posypać pietruszką i szczypiorkiem. Podawać z pieczonym mięsem.

1 komentarz:

Panna Malwinna pisze...

najbardziej kuszą mnie te pomidorki;)