listopada 24, 2010

zapiekanka ryżowo-szpinakowa z tofu


lekka zapiekanka ze szpinakiem, ryżem i tofu; bardzo prosta w wykonaniu; można wykorzystać pozostały ryż z poprzedniego dnia, niekoniecznie brązowy; przepis znaleziony na tej stronie; polecam!


Składniki (8 osób):
  • 2,5 szklanki ugotowanego brązowego ryżu, w temp, pokojowej
  • 1,5 szklanki świeżego szpinaku, dobrze posiekanego
  • 120 gram tofu, pokruszonego
  • 10 czarnych oliwek, posiekanych
  • 1/5 średniej czerwonej cebuli, posiekanej
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę (mój dodatek)
  • 1/3 szklanki orzeszków pinii lub migdałów / uprażonych na suchej patelni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki sera (manchego, gruyere, parmezan etc.)
  • 3 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 200 °C. Wysmarować naczynie do zapiekania odrobiną oleju. W dużej misce wymieszać ryż ze szpinakiem, papryką i tofu. Dorzucić do miski cebulę, oliwki i orzechy/migdały (zostawiając odrobinę z każdego na posypanie na wierzch). Dodać oliwę i 1/4 szklanki startego sera. Wymieszać wszystkie składniki. W osobnej  małej miseczce rozbić jajka, dodać sól i wymieszać. Wlać jajka z solą do reszty składników, wymieszać. Cała miksturę wyłożyć do naczynia do zapiekania i posypać wierzch pozostałym serem. Zapiekać około 30 minut aż wierzch zapiekanki nabierze złotawego koloru. Posypać pozostałymi oliwkami, cebulą i orzechami/migdałami.

2 komentarze:

Maggie pisze...

Alez mi sie ta twoja zapiekanka podoba! Rzadko jadam tofu, rzadko widze je w przepisach. A szkoda, bo jest bardzo smaczne.

Panna Malwinna pisze...

muszę przyznać, że wygląda rewelacyjnie. ja właśnie zapiekanki robię z reguły, gdy ugotuję za dużo ryżu czy też makaronu.